onsdag 10 oktober 2012

Det här med dialog

Janina på Bläddra! Bläddra! tog igår upp det här med dialog och hur svårt det kan vara. Framförallt hur svårt det kan vara att få det att låta naturligt utan att använda en massa fyllnadsord som "sjukt" och "typ" och liknande. Jag skulle inte kunna instämma mer. Det är svårt. Sjukt svårt faktiskt. Och förmodligen en av de saker jag jobbar mest med när jag skriver. För det är hela tiden en balansgång mellan det naturliga språket och det litterära. En stor svårighet tror jag ligger i det här att det naturliga språket innehåller så mycket mer än det vi hör. Oftast använder vi oss av en mängd andra former av språk som alla är svåra att få fram i den skrivna dialogen. Gester, blickar, kroppsrörelser.

Kanske har jag en fördel av att jag arbetar inom skolans värld där jag ständigt är omringad av språk. Talat språk. Skriftligt språk. Kroppsspråk. Barn och ungdomars språk. Det är ofta jag kommer på mig själv med att fundera över hur elever uttrycker sig i olika situationer eller lyssnar till hur det låter när de talar med varandra utan att vi vuxna är inblandade. (Yes, jag tjuvlyssnar ofta på folk! Erkänner villigt. Det tror jag de flesta skrivande människor gör, om inte alla.) Inte så att jag tar dialoger rakt av, det skulle inte fungera förstås. Men ordvalen de gör, uttrycken de väljer. Här finns massor av inspiration att hämta till hur ens barn- eller ungdomsbokskaraktärer talar. Och när jag väl hittar min bokkaraktärs egna "röst" så brukar det rulla på av sig själv. Men det är inte lätt i början.

Ett bra tips är att alltid bära med sig en anteckningsbok där man kan skriva ner sådant som man kan ha nytta av någon gång. Just nu i min ficka ligger en liten tunn, ljusblå moleskine - fulla av diverse citat, idéer och annat.


2 kommentarer:

  1. Förstår vad du menar ;)
    När jag skriver, så gör jag det rakt uppifrån och ner precis som jag tänker.
    Sen går jag in i efterhand och ändrar sådana ord.
    Det funkar för mig, för när jag läser vad jag har skrivit, så känner jag att jag ser det med andra ögon än vad jag gör när jag skriver. :)

    SvaraRadera
  2. Det är ett bra sätt att skriva på tror jag - ett snabbt första utkast och sedan pilla och pilla med orden tills man blir nöjd :-) Sedan får man, som du säger, sätta på sig andra ögon eller "glasögon" och försöka se texten ur olika vinklar. Och det är ju det som är så spännande med skrivandet.

    SvaraRadera