tisdag 21 juni 2011

Ett litet paket med posten

Tidigare idag när jag gick för att hämta in posten så låg det ett litet paket i lådan och väntade - en ihoprullad tidning adresserad till mig. För några veckor sedan var jag och Ann-Charlotte som fotograferat Halländska gårdsbutiker och kaféer nere på Öströö Fårfarm för att bli intervjuade av en tjej från Hallandsposten. Det var inte den första intervjun vi gjorde för boken men kanske den snurrigaste. Inte nog med att vi var enormt försenade och den stackars reportern och hennes fotograf fick vänta i evigheter på oss, så lyckades hon med konststycket att blanda ihop oss i artikeln. Men det redde ut sig i slutändan som det mesta här i livet brukar göra. Och att sitta vid fårahagen på Öströö i skuggan av en bok och lyssna till fårens bräkande är inte fy skam. Sämre ställen kan man fördriva sin tid på.

Vad tycker ni? Personligen tycker jag att bilden i pappersversionen av tidningen blev bättre. Där fick vi ju gosa lite med invånarna i hagen.


Publicerad 16 juni 2011Uppdaterad 16 juni 2011
Textstorlek

Fotograf:
 
Ann-Charlotte Fägerlin

En upptäcktsfärd genom maträtternas Halland


Italiensk glass, surströmming, rostbiff på hjort och ost rullad i aska. Allt går att finna i halländsk tappning. Boken "Halländska gårdsbutiker och kaféer" är en guide till länets smaksensationer.

Relaterat

Fakta

ÖSTRÖÖS LÄCKRA LAMMFÄRSPAJ

Gör så här:
1. Lägg smör, mjöl och vatten i en matberedare och arbeta hastigt ihop
till en deg.
2. Tryck ut pajdegen i en form som är cirka 30 cm i diameter. Låt pajformen
stå kallt i 30 minuter.
3. Nagga botten med en gaffel och grädda mitt i ugnen 10–15 minuter
i 225 grader.
4. Bryn lammfärsen tills den fått en fin färg och krydda sedan med salt,
peppar och timjan.
5. Hacka purjolöken och blanda därefter i purjolöken och tomatpurén.
6. Fördela färsblandningen i pajskalet. Skär broccolin i bitar och fetaosten
i kuber. Fördela allt över färsblandningen.
7. Vispa ihop ägg, gräddfil och mjölk. Smaksätt med salt och basilika.
Slå äggstanningen över fyllningen i pajen och grädda i 50–60
minuter i 225 grader.
Servera med en god sallad!
Ingredienser:
(4 personer)
125 gram smör
3 dl vetemjöl (gärna ekologiskt)
2-3 msk vatten
400 gram lammfärs
1 msk smör (till att bryna i)
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl strimlad purjolök
1 tsk timjan
4 msk tomatpuré
250 gram fryst broccoli
200 gram fetaost
4 ägg
2 dl gräddfil
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk frusen basilika

Några av gårdarna:

Äskhults by, kafé med bland annat den lokala specialiteten Môkebullar, Fjärås.
Skoga gårdsmejeri, har eget ysteri där man gör ost på gammaldags vis, Frillesås.
Ulvanstorps tunnbröd,kaffestuga och bakstuga där man bakar tunnbröd, Älvsered.
Lynga Ört & HavRo, örtodling och bed- & breakfast, Falkenberg.
Bies vingård, vingård utanför Halmstad.
Möllegård, har bland annatitaliensk glass gjord på lokala råvaror, Halmstad.
Bergmansgården, inrednings- och presentbutik med lokala delikatesser, Laholm
Ysby gamla lanthandel,leksaksmuseum, klädmuseum, gammal lanthandel och kafé, Ysby.
Holmana gårdsmejeri, har mejeri, gårdsbutik, kafé och hotell, Hishult.
På Öströö fårfarm utanför Varberg kan man köpa närproducerat fårkött, klappa lammen och fika i skuggen av de höga trädkronorna. Det är en plats för alla sinnen och det var här som frilansfotografen Ann-Charlotte Fägerlind under arbetet med ett matreportage fick idén om att skriva en bok om gårdar. Hon tog kontakt med skribenten Ann-Kristin Lindh och ett bokförlag engagerades.
Sommaren 2009 smakade sig så Ann-Charlotte och Ann-Kristin sig fram genom Halland. I våras släpptes deras bildrika reportagebok "Halländska gårdsbutiker och kaféer".
– Det var ett äventyr att skriva den - jag hade till exempel aldrig smakat hjort förut! Jag hade sonen Noah, då 8 månader, med mig och Ann-Charlotte hade sina hundar med sig, så vi gjorde det på riktigt så att säga, många reser ju med barn och hundar, säger Ann-Kristin.
I boken beskrivs 21 utvalda gårdar som har gemensamt att de sysslar med närproducerat och är öppna för besökare. Vindruvor, äpplen, glass och tunnbröd är några av de lokala produkter som presenteras.
Även om det är en resebok snarare än en kokbok bjuder varje kapitel, det vill säga varje gård, på ett recept. Ostkaka med pumpa, lammfärspaj och helstekt gås är några exempel.
– Det här är en bok som ska fresta alla sinnen, man ska kunna känna och lukta. Och så ska man kunna ta smaken med sig från varje plats, säger Ann-Charlotte.
Bilderna och texterna förmedlar känslor av rofylld lantgårdsidyll där människor lever i samklang med naturen. Tanken är att boken ska inspirera både hemmablinda hallänningar och turister att besöka platser som de inte visste fanns.
– Och man ska få upp ögonen för nya ställen. Man ska tänka "aha" när man upptäcker ett ställe som Lynga Ört & Havro i Glommen som gör eget te och egna kryddor, säger Ann-Kristin.
Flera av de större välkända gårdarna var självklara att skriva om. Som Öströö fårfarm och Skoga gårdsmejeri utanför Frillesås där man ystar ost på gammaldags vis. Under arbetets gång fick författarna tips på flera mindre gårdar och boken växte fram efter hand.
– Bies vingård utanför Halmstad ville vi ha med för att visa att det går att göra vin i Halland. Om man vill åka dit får man ringa innan och boka in ett besök, men odlaren berättar gärna, säger Ann-Kristin.
Hon säger att många reagerat positivt på boken, flera har sagt att de fått inspiration till nya helgutflykter.
Ann-Kristin råder den som är nyfiken på maten i Halland att ta det lite lugnt. Att resa och smaka sig fram måste få ta tid.
– Man ska inte ta för många ställen på en gång, det räcker med ett eller två per dag. Stanna och ta en lunch, släpp iväg barnen - det finns mycket för barnen att göra också - och ta god tid på er!

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa din blogg Lotta! Rolig läsning! Kram Carro

    SvaraRadera
  2. Tack! Kul att du gillar den! Förhoppningsvis hittar jag rätt "ton och röst" så småningom. Testar mig fram lite ännu. Men det är roligt att skriva den!

    SvaraRadera