onsdag 16 maj 2012

Är jag författare nu?

Minns ni brevet jag lade på lådan någon gång i höstas? Det var en ansökan till Sveriges författarförbund.

På Bokmässan i september stannade jag till vid Sveriges författarförbunds monter där jag pratade lite med en kvinna som jag tror arbetade för deras juristavdelning. Det var ingenting jag hade planerat utan helt spontant. Året innan, när jag skulle skriva på mitt första bokkontrakt, hade jag haft lite mailkontakt med deras juristavdelning. Det är en gratistjänst de erbjuder till debutanter och som jag som debutant uppskattade otroligt mycket. När jag nämnde min bok så verkade hon känna till den och samtalet gick över till att handla om medlemskap. Men med bara en utgiven bok bakom mig så var väl ett medlemskap inget att tänka på, tänkte jag. Inte än åtminstone. Att söka för att få ett nej var inget jag kände för direkt. Kanske nästa år? Men har du inte skrivit någonting annat? frågar hon då. Jo, jag håller på med en bok som ska komma ut i vår och så lite artiklar förstås...  Ja men det räcker, säger hon då.

De flesta som skriver med ambitionen att bli författare vet att det krävs två böcker för att bli antagen. Eller? Men så här står det faktiskt på hemsidan om man läser noga: 

För medlemskap krävs en utgiven produktion om omfång motsvarande två verk, 

Motsvarande två verk. Inte två verk.

Kvinnan i montern räckte helt sonika över ansökningshandlingarna till mig med orden att jag var precis den sortens medlem som de var till för - en bok utgiven, en på gång. Med andra ord de små författarna som inte har råd med dyra jurister, dvs de flesta författare i Sverige idag.

Där och då vändes världen lite upp och ner för mig. För ett medlemskap i Författarförbundet - det får väl bara riktiga författare. Är jag verkligen en riktig författare?

Svaret, om jag ska tolka Sveriges Författarförbund är: Ja. För en tid sedan damp ett erbjudande om medlemskap ner i brevlådan här hemma. Och efter många funderingar fram och tillbaka så är jag numera medlem i den enda egentliga organisation som försöker ta tillvara Sveriges författares intressen.

Hujeda mig, som Emils mamma brukar säga. Är jag författare nu?

2 kommentarer:

  1. Grattis! Du är absolut författare nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Åtminstone fackboksförfattare. Men en vacker dag... :-) (Eller förresten... vacker dag eller regn och rusk spelar ingen större roll när jag tänker efter ;-P)

      Radera