torsdag 3 maj 2012

Med barnets blick

Häromdagen skrev Janina på BLÄDDRABLÄDDRA om hur viktigt, men även svårt, det är att skildra miljöer ur rätt perspektiv. Hur lätt det är att tappa fokus. Framför allt blir detta tydligt när man har en bok där ett barn är den som äger perspektivet i berättelsen. Men kanske ännu mer så när man skriver direkt för barn.

När jag sitter och jobbar med omskrivningen av min barnbok så är det någonting som jag hela tiden försöker ha framför mig - nästan som ett filter som allting ska igenom innan det blir godkänt. För det är så fruktansvärt lätt att glömma bort att huvudpersonen inte har samma ögon som jag själv. För mig som författare gäller det att se med barnets ögon och inte enbart mina egna. Då underlättar det givetvis om man har nära till sin egen barndom - på ett eller annat sätt.

Fundera lite över vad det är som gör att vissa författare fängslar dig mer än andra. Vad det är som de har till skillnad från andra. För mig handlar det ofta om just detta - att de på ett trovärdigt sätt kan berätta historien utifrån den som äger perspektivet i berättelsen. Att de kan se med den personens ögon.

Med trollsagan handlar det för mig om att se med barnets blick.


Btw, gillar du bloggar om skrivande så är BLÄDDRABLÄDDRA väl värt ett besök!

2 kommentarer: