onsdag 23 april 2014

Jag ser världen. Ser du? - Världsbokdagen 23 april

Idag firas Världsbok- och upphovsrättsdagen över stora delar av världen. Eller World Book and Copyright Day som den heter internationellt. Det är en temadag som instiftades av Unesco 1995 i syfte att uppmärksamma yttrandefrihet, tryckfrihet och upphovsrätt. Samtidigt är det tänkt att vara ett tillfälle att hylla författare och sprida glädje kring böcker och läsning. Definitivt något att fira med andra ord.

Bakgrunden är intressant och så här står det på Unescos hemsida:
Idén har sitt ursprung i Katalonien där man den 23 april, på St Görans dag, enligt tradition ger en ros som gåva och får en bok. Den 23 april är dessutom ett symboliskt datum inom litteraturvärlden då detta är en minnesdag för Cervantes, Shakespeare och Inca Garcilaso de la Vegas.


Här i Göteborg firas det som vanligt med ett litterärt program på Stadsbiblioteket som i år nyinvigs efter att ha varit stängt för reparationer i vad som känns som en evighet. En av mina svenska favoritförfattare - Majgull Axelsson - kommer att vara där och bara det är värt att gå dit för. Lite tråkigt faktiskt att jag inte har möjlighet att gå i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar