Skrivprojekt 2014

Jag har ständigt olika skrivprojekt som är igång. Några lite längre, andra något kortare och ett och annat som jag behåller för mig själv. Alla befinner de sig i olika stadier i skrivprocessen men förhoppningen och målet är alltid detsamma - de ska slutföras. Nedan har jag samlat de projekt som jag delar med mig av på den här bloggen. Med andra ord: Jag har projekt som än så länge är privata.

Det här skriver jag på just nu eller planerar att ta tag i under 2014:


Halländska gårdsbutiker och kaféer.
Under våren kommer en ny utgåva av min allra första publicerade bok ut på nytt. Till denna har jag och mina medarbetare tagit fram ett antal nya kapitel för att fylla platsen efter de som eventuellt fallit bort sedan den först kom ut 2011. Jag är alldeles i slutskedet av arbetet, alla texter är inskickade till förlaget och jag hoppas kunna släppa det praktiska arbetet med boken under februari månad.

Trollsagan: 
En kapitelbok för yngre barn (6-9 år, evt lite äldre) som jag skrev ett utkast till redan 2006-07 och som jag skrivit igenom och bearbetat i flera omgångar sedan dess. Min förhoppning är att detta ska bli den sista bearbetningen innan den är färdig att skickas ut till förlag. Första gången jag skickade ut den till ett förlag var något år efter att jag skrivit den när den var långt ifrån redo för att läsas. Den gången fick jag ett refuseringsbrev - standardvarianten. Den här gången hoppas jag givetvis att utgången ska bli annorlunda. Planen är att den ska bli redo att skickas iväg i år.

Vampyrberättelsen:
En kapitelbok med vampyrtema för åldersgruppen 10-12 år som jag började skriva ett utkast på strax efter att jag skrivit klart första utkastet till Trollsagan. Jag kom ungefär halvvägs innan livet och verkligheten tog över och det förpassades till den digitala skrivbordslådan. Ett par år senare tog jag fram det igen och fortsatte skriva innan det än en gång fick stryka på foten. Den här gången för ett annat skrivprojekt som skulle visa sig bli Reseskildringarna. I dagsläget vilar det men tanken är att jag ska ta upp det så snart jag lämnat ifrån mig Trollsagan till väntande betaläsare och skriva klart det där första utkastet. Jag är nästan där. Bara en liten sträcka fram till slutet. Det mesta finns uppe i huvudet på mig och väntar bara på att jag ska hitta tiden och inspirationen.

Noveller:
Noveller är något som jag ständigt skriver på och jag har oräkneliga synopser, färdiga förstautkast, noveller i olika stadier av bearbetning men även färdigskrivna noveller liggande på datorns hårddisk. Tanken är att jag så småningom ska få ihop så många noveller som håller ihop tematiskt så att det kan bli en novellsamling av dem. När jag senast tittade igenom materialet så insåg jag att jag faktiskt är på god väg. Där finns helt klart en grupp av noveller som skiljer sig från de övriga samtidigt som de har gemensamma drag.
Jag skriver också noveller med olika skrivartävlingar i åtanke och någon gång skickar jag också in dem. Ännu har jag inte vunnit någon tävling men drömma kan man ju alltid göra.

Romanen:
Under NaNoWriMo 2012 skrev jag ett utkast till en roman; mitt första färdiga utkast någonsin trots flera försök under åren. Jag hade länge gått och burit en idé till en berättelse inom mig men eftersom jag aldrig tidigare lyckats i mina ansträngningar att skriva ett romanutkast så drog jag mig för att göra ett nytt försök. Jag hade börjat vänja mig vid tanken att det kortare formatet - novellerna - passade mig mycket bättre än romanens form. Men den novembermånaden suddade raskt ut den tanken ur mitt medvetande. Kanske berodde det på att jag gick in i projektet med en helt annan inställning än jag gjort i mina tidigare försök: jag skrev inte med ett färdigt romanutkast i åtanke utan för att bearbeta en del jobbigare upplevelser från mitt eget liv. Jag skrev helt enkelt inte för att andra skulle läsa utan enbart för min egen skull. Men som så ofta när jag skriver så drog berättelsen iväg åt sitt alldeles eget håll och slutresultatet är en helt annan story än den jag började med även om temat i stort sett är detsamma. Ett bevis på att bland måste berättelser få leva sitt eget liv - det tjänar de nästan alltid på. Så även den här gången.

Fragment:
Så länge jag har skrivit har jag alltid återkommit till dessa. Små brottstycken som inte är dikter men inte heller noveller utan de är kompletta alldeles i sig själva. Små prosatexter som jag samlat i en mapp på datorn under namnet Fragment. Med jämna mellanrum fylls mappen på med nya småtexter och en vacker dag kanske jag bestämmer mig för att plocka fram dem och göra någonting av dem. Vad vet jag inte helt säkert - än - men något ligger och mognar i mitt bakhuvud. Det finns en ton och en känsla som går som en röd tråd genom många av dem och detta skulle jag vilja spinna vidare på. Någon gång.

Mina anteckningsböcker:
Här samlar jag allt och ingenting. Ett mål under det här året är att jag ska samla alla lösa tankar och idéer som just nu ligger spridda lite varstans i huset på en och samma plats - min moleskine. Här vill jag också skriva ner allt nytt som kommer till mig.

Bloggen:
Jag har insett att alla som tittar in här inte förstår det till fullo, men jag ser den här bloggen som ett skrivprojekt i sig själv. Allt jag skriver här är inte tänkt att läsas, eller tolkas, bokstavligt medan annat är det. Den är en nattdröm, en dagdröm, en dagbok och en anteckningsbok. Den är en skrivarverkstad och ett experiment. Den är min röst när jag inte orkar tala. Den är mitt eget rum.

Kurs: Att skriva för barn och unga
Under våren kommer jag att gå en tio veckor lång distanskurs i Folkuniversitetets regi.


Framtida skrivprojekt:


Novellsamling på temat skräck:
Jag har en rad med idéer till en samling noveller på temat skräck som riktar sig till yngre läsare. Någon dag när jag har slutfört något av mina andra projekt ska jag ta itu med dessa. I väntan på det får synopserna ligga i sin anteckningsbok och vänta.

Uppföljare till Trollsagan:
I skrivande stund har jag synopser på två uppföljare till Trollsagan liggande på datorn. Om jag någon gång får den antagen ska jag sätta klorna i dessa.

Uppföljare till Vampyrberättelsen:
Även till denna har jag tankar kring en uppföljare. Inte lika strukturerade som de till Trollsagan men ändock levande. Förhoppningsvis kommer dessa spridda tankar och idéer att bli klarare när jag väl är klar med utkastet till originalberättelsen.

Bilderböcker:
Jag har sedan flera år tillbaka två olika barnboksprojekt som jag skulle vilja göra allvar av någon gång. Det ena ligger som ett färdigt utkast på min dator och det andra har ännu så länge stannat i min anteckningsbok. Men båda två är i allra högsta grad levande för mig. Nu är jag ingen illustratör, inte heller kan jag teckna. Men den dagen rätt person dyker upp som har denna förmåga eller jag hittar ett förlag som är intresserad av att ta sig an mitt projekt och föra samman mig med en illustratör som kan se det jag ser i mina karaktärer så...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar