söndag 16 mars 2014

Fy fabian vad kul det är med #blogg100

Det här med bloggutmaningen #blogg100 som jag hoppade på nu i början på mars - det är kul. Riktigt kul. Inte bara för att det är en utmaning som tvingar mig att faktiskt skriva något varje dag utan också för att det känns som om det är en sådan bra stämning bland de som antagit utmaningen. Och det är något som inte alltid är helt vanligt på de olika facebookforumen som finns ska jag be att få tala om. Det finns forum där stämningen kan bli riktigt hetsig och där kommentarerna kan förvandlas till rena personangrepp för att inte tala om alla de fördomar, rasism och liknande som frodas där. På sådana forum blir jag sällan långvarig. Men på #blogg100-forumen handlar det istället om peppning och stöttning i alla dess former och det tycker jag är något helt fantastiskt.

Inte för att jag tillhör de mest aktiva på de två facebookforumen som bildats kring #blogg100. Visst lägger jag ut majoriteten av blogginläggen jag skriver på det ena - #blogg100 inläggen - där det är tänkt att man ska publicera sina inlägg. Och visst är jag inne och läser mycket av det som skrivs på det andra - #blogg100 - och jag har även kommenterat lite. Med betoning på lite. Jag har ofta varit lite feg när det gäller det här med att kommentera men det blir lättare för varje gång man kastar sig ut där. Vetskapen om att det är högst otroligt att någon ska hoppa på en och det man skriver hjälper förstås till.

Likadant är det när jag kommenterar i själva bloggarna. För det här med att skriva något på en blogg som skrivits av någon man inte känner, det kräver lite mod och djävlar anamma. Åtminstone i början. Men betydelsen av en kommentar kan aldrig underskattas. Det är en sak att se i statistiken att det finns de som läser din blogg och det är en helt annan att läsa kommentarer som de lämnar. Spåren de lämnar. I statistiken för den här bloggen kan jag se att den har en hel hög med läsare varje dag medan kommentarerna har lyst med sin frånvaro. Ibland kommenterar facebookvänner direkt i Facebook och det är alltid trevligt men att få en kommentar direkt i bloggen är en bekräftelse på att någon faktiskt tagit sig tiden att gå in på bloggen, läsa inlägget och reagera på det. Det är något som aldrig ska underskattas. Det var också en av anledningarna till att jag slutade blogga förra året - det kändes som om jag skrev i ett vakuum.

Sedan #blogg100 drog igång så har jag fått många fler kommentarer på min blogg än tidigare och varje kommentar har betytt oerhört mycket för mig som bloggskribent då de varit - och är - en bekräftelse på att någon läst och uppskattat det jag skrivit. Själv har jag sedan starten också försökt att gå in och kommentera på andra bloggar så ofta jag hinner. Ibland blir det flera bloggar på en dag, ibland ingen alls, lite beroende på tiden och om något särskilt fångar mitt intresse. Det finns en särskild bloggutmaning som heter #kommentera100 som jag särskilt vill lyfta fram. Tanken är att den ska fungera som ett komplement till #blogg100. Jag har själv inte hakat på den. Jag vet att det kommer dagar när jag helt enkelt inte hinner gå in och läsa/kommentera, inte med kvalitet åtminstone, utan istället väljer att prioritera min egen blogg. Men jag vill ändå lyfta fram den som ett fantastiskt exempel på den positiva stämningen som det är där ute i bloggvärlden.

Den största behållningen av #blogg100 och en stor anledning till att jag gick med, är ändå alla de fantastiska bloggarna som jag aldrig skulle ha hittat till om det inte varit för den här bloggutmaningen. Min läslista börjar bli lång nu. Några av dessa vet jag redan nu att jag kommer att återkomma till - många gånger. Kanske ska jag försöka framöver att göra ett eget blogginlägg om dessa.

Men till er som valde att inte haka på #blogg100 när det drog igång första mars vill jag säga - gör det nu! Det är en helt igenom positivt upplevelse!

2 kommentarer:

  1. okej dags att börja kommentera nu då :) Känner mig faktiskt lite skyldig för jag är ju en av dem som läser mycket av det du skriver men sällan eller snarare aldrig kommenterat här utan mer privat.......
    Jag läser numera litteraturmagasinet som du skrivit en hel del om och det gillar jag skarpt. JA lägg gärna ut lite tips på bloggar, jag gillar att läsa men är fullständigt kass på att leta reda på egna. De behöver hamna framför näsan på mig..........

    SvaraRadera
  2. Hej Ann :-) Du ska absolut inte känna dig skyldig. Inlägget var inte menat så utan bara som en kommentar om att det här med att äntligen få lite kommentarer har varit riktigt roligt. Vet själv hur svårt det är att kommentera. Ska försöka få ihop ett inlägg framöver med lite olika bloggar då. #blogg100 varar ju ett tag till så... Litteraturmagazinet är inte alls dumt :-) Kram på dig!

    SvaraRadera