lördag 15 mars 2014

Sverige! Vi har ett resultat...

Skriver Litteraturmagazinet och vinnaren i litteraturfestivalen Litto 2014 är avgjord.

På första plats Vilhelm Mobergs Utvandrarna, på andra Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och på tredje Fjodor Dostojevskijs Brott och Straff. Tre klassiker. Först på fjärde plats hittar jag en av mina favoriter - Stolthet och Fördom av Jane Austen och min absoluta nummer ett kommer först på nionde plats. Ja, det är såklart Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga jag talar om.

En tanke som slog mig när jag läste igenom listan med resultatet är att vinnaren egentligen var ganska väntad. Det hör liksom till i Sverige idag att hylla Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Inget fel med det då det är en bra bok. Men jag kan inte låta bli att sticka ut hakan här och fråga mig hur många av dem som lade sin röst på Utvandrarna som faktiskt hade läst själva boken. Kanske är det lite fördomar som talar nu men jag får en känsla av att många som håller den här boken högt egentligen aldrig har läst den utan kanske bara läst om den, sett en filmatisering eller musikalen Kristina från Duvemåla. Jag vet inte. Själv tillhör jag skaran som faktiskt har läst Vilhelm Moberg och som anser att klassiker är inte klassiker utan en anledning. Utvandrarna är en bra bok. Men det fanns gott om boktitlar i litteraturtävlingen som är minst lika bra om inte bättre.

Kanske är det bara irritationen över att Gösta Berlings Saga inte hamnade högre upp som talar. Jag vet inte. Kanske får jag nöja mig med att det blev en barnbok och en Astrid Lindgrenbok på andra plats. Och det är nog en titel som de flesta har läst eller fått läst för sig som barn. Hoppas jag åtminstone.

2 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg. Tror precis som du att alla inte har läst de böcker du lyfter fram som klassiker. De har sett dem på film, eller hört talas om dem. Jag har också läst alla Vilhelm Moberg och Selma Lagerlöf och min favorit är Kejsaren av Portugalien. Den hade jag valt som nummer ett på listan!
  Kram Kim
  #kommentera100

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)
   Mmmm... Kejsaren av Portugallien. Den är också högt där uppe för mig. Fast Gösta Berling var min första kontakt med hennes böcker och har därmed en mycket speciell plats i mitt hjärta. Jag är också rätt svag för hennes novellsamlingar och romanen Antikrists mirakler är faktiskt ganska underskattad känner jag. Jag minns när jag som tidig tonåring första gången läste igenom alla böcker vi hade i bokhyllan hemma. Vilken läsupplevelse!

   Radera